2

Kvarken

Världsnaturarvet

Kvarkens skärgård blev nämnd som Finlands enda Unescos världsnaturarv år 2006. Tillsammans med Sveriges Höga kusten, bildar de en geologisk helhet, där landhöjningen efter istiden går att se i praktiken.

Under istiden var området täckt med ett istäcke som var som mest tre kilometer tjockt och den tryckte ned marken 800-1000 meter. När isen försvann ca 10 000 år sedan, började landhöjningen. På grund av den kontinuerliga landhöjningen, har landskapet, naturen och kulturen förändrats under årtusenden på ett exceptionellt sätt.

Man kan bekanta sig med Kvarkens låga moränlandskap och flora med båt från Merenkurkun Majatalo, vid Bodvattnet runt naturstigen, utsiktstornet Saltkaret eller guidade turer med båt, kanot eller promenerande.

Svedjehamn har atmosfären och charmen i fiskeläget i Kvarkurku skärgård. Traditionella sjöbodar är en del av landskapet och har också utgångspunkten för Bodvattnets naturstig.

I Svedjehamn får du uppleva atmosfären av Kvarkens skärgårds fiskarbyar. Traditionella sjöbodar är en del av landskapet och har också startpunkt för Bodvattnets naturstig.

Guider

Kvarkens landskap förändras hela tiden. Från havet stiger långa moränbildningar som döljer bakom sig laguner och vattenansamlingar dvs. gloer. Dessa passar bra för fiskarna att leka. Fiskarna igen drar till sig fåglar och vadare. Mellan moränryggarna bildas uttorkade ängar med endemiska gräsväxter, som man inte kan hitta någon annanstans.
Av allt detta kan man höra och bekanta sig mer med guidade turer i naturen. Världsarvsguider och Kvarkens guider hittar man från

www.merenkurkku.fi

Paddling

Paddling är ett bra sätt att bekanta sig med Kvarkens mångfaldiga natur. Kartor och guidning för paddling hittas från  ​www.visitvaasa.fi​. Kajaker och kanoter finns att hyra från Björkös företagare. Du kan också fråga mer av Camping-värden Tapani eller värdinnan Anne på Merenkurkun Majatalo.

@merenkurkun_camping