2

Kvarken

Maailmanperintökohde

Merenkurkun saaristo, Kvarken on nimetty Suomen ainoana luontokohteena UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 2006. Yhdessä Ruotsin Höga kustenin kanssa ne muodostavat geologisen kokonaisuuden, jossa jääkauden jälkeinen maankohoaminen on nähtävissä havainnollisesti.

Jääkauden aikana alueen päällä oli enimmillään noin kolme kilometriä paksu jääpeite, joka painoi maankuorta alaspäin 800–1 000 metriä. Vapautuessaan jäästä n. 10.000 vuotta sitten maa alkoi kohota. Jatkuvan kohoamisen seurauksena maisema, luonto ja kulttuuri ovat muuttuneet vuosituhansien kuluessa ainutkertaisella tavalla.

Kvarkenin matalan moreenisaariston maisemiin ja kasvillisuuteen voit tutustua Merenkurkun Campingin veneillä, Bodvattnetin luontopolulla ja näköalatornissa tai Björkön yrittäjien opastetuilla vene-, kanootti- tai kävelyretkillä.

Svedjehamnissa on Merenkurkun saariston kalastajakylän tunnelmaa ja viehätystä. Perinteiset venevajat kuuluvat maisemaan ja siellä sijaitsee myös Bodvattnetin luontopolun lähtöpiste.

Oppaita

Merenkurkun maisema muuttuu jatkuvasti. Merestä nousee pitkiä moreeniselänteitä, joiden taakse syntyy laguuneja ja pieniä sisäjärviä eli kluuveja. Saariston suojaisat, matalat laguunit ja pienet lämpimät sisäjärvet ovat erinomaisia matalikkoja kalankudulle. Kalat houkuttelevat puolestaan merilintuja ja kahlaajia. Moreeniselänteiden väliin kuivuu niittyjä, joissa kasvaa endeemisiä ruohokasveja. Niitä ei ole missään muualla maailmassa.

Tästä kaikesta kuulet lisää opastetuilla retkillä. Maailmanperintöoppaiden ja Merenkurkun saariston oppaiden yhteystiedot ovat osoitteessa: www.merenkurkku.fi

Melonta

Melonta on hyvä tapa kokea Kvarkenin luonto ja tutustua mosaiikkimaisen saariston monimuotoiseen maisemaan. Melontakartat ovat osoitteessa: www.visitvaasa.fi. Kajakkeja ja kanootteja on vuokrattavana Björkön yrittäjillä. Saat käyttöösi myös meriopaspalvelun tilauksesta, www.visitvaasa.fi. Tai kysy Merenkurkun Campingin isäntä Tapanilta tai Merenkurkun Majatalon emäntä Annelta lisää.

@merenkurkun_camping